Chemiczne środki dezynfekujące zabijają wirusy, bakterie i inne mikroorganizmy, niszcząc ich ściany komórkowe i uszkadzając otoczki białkowe poprzez ich utlenianie. W przypadku kontaktu z ludźmi lub zwierzętami, te substancje mogą uszkadzać błony śluzowe układu oddechowego i pokarmowego, a w skrajnych przypadkach mogą prowadzić do śmierci.

Przypadki szkodliwości środków dezynfekujących w przestrzeni publicznej

Według chińskiej agencji informacyjnej Xinhua co najmniej 135 zwierząt z 17 gatunków – w tym dziki, łasice syberyjskie i kosy – zmarły po ekspozycji na środki dezynfekujące. Składniki środków dezynfekujących, głównie podchloryn sodu, chlor i wybielacz, są „ostro toksyczne dla zwierząt lądowych i wodnych” – mówi Dongming Li, profesor ekologii na Hebei Normal University i współautor Environmental Research.

Z kolei na Brickell Key, sztucznej wyspie niedaleko Miami na Florydzie, kilku lokalnych mieszkańców i ich psy zachorowali po tym, jak zakład gospodarki komunalnej, który zarządza wyspą, wdrożył program sanitacji przestrzeni publicznej, w którym pracownicy w kombinezonach codziennie rozpylają środki dezynfekujące w parkach na wyspie, odkażając ławki i chodniki.

Tydzień po rozpoczęciu programu kilku mieszkańców zaczęło odczuwać bolesne bóle głowy, a co najmniej dwa psy dostały napadów wymiotów, jak donosi Local 10, serwis informacyjny w Pembroke Park na Florydzie. Rzecznik prasowy zakładu gospodarki komunalnej w pisemnym oświadczeniu powiedział, że mieszkańcy zostali z wyprzedzeniem powiadomieni o opryskach, które przeprowadzono o świcie, aby zminimalizować kontakt ze społeczeństwem.

Rodzaje stosowanych środków chemicznych do dezynfekcji

Chociaż dezynfekcja często dotykanych powierzchni może pomóc w ograniczeniu rozprzestrzeniania się koronawirusa, to Światowa Organizacja Zdrowia odradziła stosowanie środków dezynfekujących na zewnątrz dlatego, że rozpylanie takich środków chemicznych „może być szkodliwe dla zdrowia ludzi i powodować podrażnienia lub uszkodzenia oczu, dróg oddechowych lub skóry.”. WHO nie wspomina jednak o szkodzie dla dzikiej przyrody. Niektóre kraje i miasta dalej nadal rozpylają środki dezynfekujące w miejscach publicznych. Poznajcie najpopularniejsze środki chemiczne stosowane przy tym procesie:

1:50 roztwór wybielacza chlorowego

Aktywne składniki

  • Roztwór wybielacza chlorowego 1:50
  • 1 część wybielacza i 49 części wody
  • 1000 ppm (części na milion)

Czas aktywności:

  • 20 minut

Zalety

  • Niedrogi
  • Szybko działający

Wady

  • Powoduje korozję metalu
  • Przy dłuższej ekspozycji może zniszczyć kleje

6% nadtlenek wodoru

Aktywne składniki

  • 6% nadtlenek wodoru

Czas aktywności:

  • 45 minut

Zalety

  • Nie powoduje korozji
  • Przyjazny dla środowiska
  • Bez pozostałości

Wady

  • Właściwości utleniające mogą powodować uszkodzenia wyposażenia (mosiądz, cynk, miedź i nikiel/srebro)

7% stabilizowany nadtlenek wodoru

Aktywne składniki

  • 7% stabilizowany nadtlenek wodoru

Czas aktywności:

  • 30 minut

Zalety

  • Przyjazny dla środowiska
  • Bez pozostałości

Wady

  • Działa drażniąco na skórę i drogi oddechowe
  • Właściwości utleniające mogą powodować uszkodzenia wyposażenia (mosiądz, cynk, miedź i nikiel/srebro)

0,55% ortoftalaldehyd

Aktywne składniki

  • 0,55% ortoftalaldehyd (OPA)

Czas aktywności:

  • 10 minut

Zalety

  • Przyjazny dla środowiska
  • Szybkie działanie
  • Bez potrzeby rozrabiania

Wady

  • Odbarwia niezabezpieczoną skórę

2% gluteraldehyd (NIE ZALECANY!)

Aktywne składniki

  •  2% gluteraldehyd

Czas aktywności:

  • 45 minut

Zalety

  • Nie powoduje korozji metalu i tworzyw sztucznych
  • Wielokrotnego użytku

Wady

  • Toksyczne opary
  • Wysoka cena

Ekologiczne urządzenia do dezynfekcji metodą termiczną

Zamiast bezkrytycznie rozpylać duże ilości środków dezynfekujących w przestrzeni publicznej miast, a także na obszarach bogatych w bioróżnorodność, takich jak parki miejskie i tereny zielone, powinniśmy szukać skutecznych alternatyw. Jedną z nich są urządzenia DiBO z serii WK, które posiadają funkcję wytwarzania wrzącej wody. Urządzenie to posiada technologię dzięki, której utrzymuje stałą temperaturę wody na poziomie 99 °C. Jest to na tyle ważne, że wszelkie wahania temperatur będą zmieniać właściwości wody, przez co nie będzie można osiągnąć zamierzonego efektu. Temperatura niższa posiada znacznie wydłużony czas dezynfekcji, natomiast wyższa temperatura zmieni stan skupienia wody na gazowy, przez co nie będzie mogła spłynąć i objąć całej powierzchni. W naszej ofercie obecnie posiadamy trzy modele:

DiBO JMB-E-WK 200/15

DiBO JMB-S-WK+ 200/18

DiBO JMB-M-WK+ 250/25

Urządzenia do dezynfekcji DiBO z serii WK wykorzystamy do skutecznej dezynfekcji miast i przestrzeni publicznej. Zastosowanie wrzącej wody oraz specjalnej dyszy (stosowanej również w procesie odchwaszczania) możemy wyparzać i dezynfekować z wirusów takie obiekty jak poręcze, śmietniki lub inne, znajdujące się w otwartej przestrzeni. Stworzyliśmy też kompleksowy wpis o metodzie dezynfekcji wrzącą wodą poparty pracami naukowymi, a także wpis prezentujący flagowy model z serii WK, który bardziej przedstawi Wam właściwości i wszechstronność urządzeń z tej serii.

Jeśli jesteś zainteresowany zakupem DiBO z serii WK, skontaktuj się z nami przy pomocy poniższego formularza: